گیمرها بخوانند: مقایسه دو کارت گرافیک 970 و 390 ؛ یک انتخاب منطقی.

ساخت وبلاگ

پارامترهای مورد بررسی
نرخ فریم یا FPS:
اولین و مهمترین مطلبی که هر گیمر به آن توجه ویژه دارد، مقدار فریم اکتسابی در یک بازی است. هر چه این مقدار بیشتر باشد ، بازی روانتر و بهتر اجرا می شود. اینکه چه مقدار نرخ فریم برای یک بازی ایده ال است بحث مفصلی است که به عوامل مختلفی من جمله سبک بازی مورد نظر ، سلیقه گیمر و حتی مشخصات مونیتور نیز بستگی خواهد داشت.
در اینجا بدون هیچ مقدمه ای ، به عنوان اولین پارامتر مقایسه دو کارت گرافیک 970 و 390 به سراغ نتایج و بنچمارک های مختلف در عناوین متفاوت می رویم. این نتایج از منابع مختلفی برداشت شده تا شائبه طرفداری یک جانبه نیز پیش نیاید!


30عنوان مختلف تحت بررسی قرار گرفت(بخشی از بنچمارک های مورد بررسی را در بالا مشاهده می کنید). طبق نتایج حاصله در 12 عنوان کارت 390 موفق به کسب نرخ فریم بیشتری شده و در 18 عنوان دیگر هم کارت 970 پیش افتاده است.

مطلب دیگری که در این بخش لازم به ذکر است ، تفاوت بین راندمان دو کارت در عمل و در یک بازی می باشد. بسیاری از کاربران هنگام مواجهه با یک بنچمارک به محض رویت پیش افتادن خط بنچمارک ، حکم به برتری کارت مورد نظر داده و آنرا پیروز مطلق این میدان معرفی می کنند. در واقع و طبق تجربه می توان گفت هنگامی که اختلاف نرخ فریم اکتسابی توسط دو کارت به 2 یا 3 فریم محدود می شود ، در عمل و توسط گیمر این تفاوت چندان محسوس و قابل درک نمی باشد، بخصوص در نرخ فریم های بالای 30( البته این مقدار طبق سبک بازی می تواند بیشتر یا کمتر باشد) . توصیه بنده در اینجا این است که بطور کلی در بررسی بنچمارک ها ، اگر اختلاف کمتر از 5 درصد مشاهده کردیم ، بهتر است که به بررسی پارامترهای دیگر انتخاب کارت گرافیک هم بپردازیم و سپس با یک دید جامع ، اقدام به تصمیم گیری نماییم.

پشتیبانی نرم افزاری و درایور کارت گرافیک

برای یک PC گیمر ، به روز بودن نسخه درایور کارت گرافیک مسئله بسیار مهمیه . به طور معمول سازندگان کارت گرافیک پس از انتشار بازیها ، به منظور برطرف کردن مشکلات و باگ ها و یا افزایش راندمان و نرخ فریم، اقدام به انتشار درایور مربوطه می کنن. لذا انتشار به موقع درایور پس از بازیها و همچنین افزایش راندمان توسط درایورهای منتشر شده ، یک امتیاز مثبت برای کارت گرافیک یک گیمر محسوب میشود. هر دو کمپانی سبز و قرمز با توجه به این مطلب ، به روز کردن درایورهای کارتهای خود بخصوص برای بازیهای منتشر شده معروف را در لیست کاری خود قرار می دهند. ولی باید اذعان کرد که انویدیا تا بدین جا در این مورد جلوتر از AMD بوده. انتشار به موقع درایورها در مقاطع زمانی نزدیک به هم و افزایش کارآیی کارتهای انویدیا باعث می شود که این پارامتر را به نفع کمپانی سبز رنگ اعلام کنیم.

مصرف انرژی
یکی از پارامترهای مهمی که در انتخاب یک کارت گرافیک باید به آن دقت شود میزان نسبت راندمان به مصرف است. اینکه یک کارت گرافیک ، نرخ فریم اکتسابی در یک بازی را به ازای مصرف چه میزان انرژی الکتریکی به دست می آورد. این افزایش در میزان مصرف انرژی می تواند در نهایت به افزایش حرارت تولید شده در قطعه نیز بیانجامد که بالطبع در صورت عدم دفع مناسب گرما، ممکن است موجب کاهش راندمان شود.

مقدار مصرف کارتهای مرجع در سری 970 معادل 145 وات و در سری 390 نیز معادل 275 وات می باشد. همانطور که مشاهده می کنید ، میزان مصرف انرژی به طور قابل توجهی در سری 970 پایین تر می باشد. البته این مقدار در کارتهای غیر مرجع و با توجه به طراحی اختصاصی برد و سیستم خنک کننده ، افزایش می یابد.

دایرکت ایکس 12 :
یکی از مباحثی که مدتی است در بین علاقه مندان به دنیای گیم و وبسایت های سخت افزار درگرفته ، ورود بازیهای مبتنی بر DX12 و سخت افزار مناسب جهت اجرای آن است. مبحثی که کماکان پای دو کمپانی سبز و قرمز را حسابی به این قضیه باز کرده و گفتگو های زیادی را بین طرفداران این دو کمپانی در فضای مجازی بوجود آورده است.

در ابتدا برای اینکه خیال خوانندگان محترم را راحت کنم ، باید عرض شود که متاسفانه هیچ کدام از پردازنده های گرافیک موجود در بازار ( در زمان نگارش این مطلب ) به طور کامل و صد در صد از DX12 و مشخصه های آن پشتیبانی نمی کنند !

نسل فعلی معماری GCN از ویژگیهای Level 11_1 و 12_0 دایرکت ایکس 12 بهره می برد و معماری ماکسول انویدیا نیز علاوه بر این دو مشخصه از ویژگیهای Level 12_1 نیز پشتیبانی می کند.
مرجع DX12 یعنی ویژگیهای Level 11_0 ، راندمان در feature ها را هدف قرار داده در حالی که دو لول دیگر ( 11-1 و 12-1) به مشخصه های بهبود کیفیت گرافیکی مربوط می شوند.

در واقع اگر مبنای مقایسه ویژگیهای قابل مشاهده توسط کاربر در هنگام بازی مد نظر قرار گیرد، می توان گفت که کفه ترازو به سمت انویدیا سنگینی خواهد کرد ، به علت پشتیبانی از ویژگیهای Level 12_1 که جلوه های بصری پیشرفته در بازیهای نسل بعد را به ارمغان می آورد.ویژگیهایی همچون Conservative Rasterization یا Raster Order Views که تنها توسط معماری maxvell 2 قابل دستیابی است.

یکی دیگر از مشخصه های سخت افزاری مربوط به DX12 یعنی محاسبات ناهمزمان یا Asynchronous Compute می باشد که توسط معماری GCN بصورت سخت افزاری قابل پشتیبانی است در حالی که در طرف مقابل و بنابر اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده ، انویدیا بطور کامل از این ویژگی پشتیبانی نمی کند.

یکی از اولین بازیهای مبتنی بر DX12 تحت عنوان Ashes of the Singularity از این مشخصه DX12 یعنی Async Compute بهره می برد. نتایج اولیه منتشر شده از بنچمارک این بازی را مشاهده می کنید.

برای دیدن سایز بزرگ روی عکس کلیک کنید نام: 1080p.jpg مشاهده: 2 حجم: 92.6 کیلو بایتبرای دیدن سایز بزرگ روی عکس کلیک کنید نام: 1440p.jpg مشاهده: 2 حجم: 90.4 کیلو بایت

همانطور که مشخص است اختلاف راندمان بین دو کارت 970 و 390 در دو رزولوشن تست شده کمتر از 5 درصد می باشد. البته قابل ذکر است که بازی مذکور هنوز در دست توسعه بوده و بطور رسمی منتشر نشده است و انویدیا قول یک آپدیت بر درایور Async داده لذا احتمال بهبود عملکرد بر روی کارتهای انویدیا برای این عنوان وجود خواهد داشت.

با تمام این تفاسیر می توان گفت برتری در عملکرد این دو کارت در بازیهای مبتنی بر DX12 هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد و نمی توان هیچ یک را برنده مطلق در نسل جدید بازیها دانست. اینکه بازیهای در حال انتشار از کدام ویژگیها و قابلیت های DX12 بیشتر بهره ببرند ، می تواند تا حدی تعیین کننده باشد.

در پایان باید عرض کنم که اگر به فکر پشتیبانی کامل از DX12 و حصول راندمان مناسب در بازیهای مبتنی بر DX12 هستید ، بهتر است که به فکر نسل بعدی کارت گرافیک ها از دو کمپانی AMD و Nvidia باشید.

- - , .

سخت افزار...
ما را در سایت سخت افزار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان sakhtafzarmag بازدید : 175 تاريخ : يکشنبه 4 بهمن 1394 ساعت: 18:30

خبرنامه