بررسی قهرمان اورکلاک ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

ساخت وبلاگ
<strong>بررسی</strong>, <strong>قهرمان</strong>, <strong>اورکلاک</strong>, ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

پس از 8 ماه با یک بررسی, دیگر از مادربرد های High End چیپ Z390 ایسوس همراه شما دوستان هستیم. اگرچه پیش بینی آینده مقدور نیست اما یحتمل این آخرین بررسی, از یک مادربرد Z390 باشد در وبسایت سخت افزار منتشر می کنیم. چیپ Z390 همچنان یکی از موفق ترین پلتفرم های اینتل به شمار می رود؛ به گونه ای که پس از یک سال از معرفی و عرضه آن به بازار، به دلیل تقاضای بسیار زیاد، اینتل همچنان نتوانسته است پاسخگوی نیاز بازار به پردازنده های نسل 9 باشد.

2 سال پیش، ما یک بررسی, جالب از Asus Z370 Maximus X Apex انجام دادیم که نتایج آن تا مدت ها در صدر جداول تست های سخت افزار قرار گرفت ماه ها گذشت تا دیگر محصولات بتوانند در برابر غول Z370 Apex قد علم کنند. لغت Apex به معنای راس و نقطه اوج است که تدایی کننده ی نهایت قدرت است. این مادربرد با امکانات خاص برای اورکلاک,ر های فوق حرفه ای یا Extreme طراحی شده است - اما - محدود به آنها نیست. ایسوس در لشکر چیپ Z390 خود یک غول جدید Apex روانه ی بازار کرده، تا میراث برتری جویی و قدرت طلبی Apex ها را حفظ کند.

تا به امروز چهار مدل از مادربرد Z390 ایسوس، شامل مدل های Strix E، Tuf Pro Gaming، Formula و Extreme را بررسی, کرده ایم و این پنجمین برد چیپ Z390 ایسوس است که پس از تلاش های بسیار زیاد موفق به دریافت آن از در دفتر محترم ایسوس شده ایم تا این بررسی, را تقدیم حضور شما عزیزان کنیم.

اگرچه شاید تکراری باشد اما بد نیست ابتدا به ساکن یک مقدمه کوتاه داشته باشیم در مورد ویژگی های نهمین نسل از پردازنده های Core i اینتل که الحق و والانصاف خوب درخشیدند و جزو پر فروش ترین پردازنده های حال حاضر دنیا به شمار می روند.

معرفی اجمالی معماری Coffee Lake Refresh

<strong>بررسی</strong>, مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

پردازنده های خانواده تازه شده ی دریاچه قهوه مجهز به دو ویژگی مهم هستند که آنها را از دیگر برادران نسل هشتمی خود متمایز می کنند. اول اینکه، بر روی پردازنده های ضریب باز که به K ختم می شوند اینتل پس از هفت سال، دوباره از لحیم برای اتصال Die به IHS استفاده کرده است و دیگر خبری از خمیر سیلیکن بی کیفیت نیست که مجبور باشید برای اورکلاک,، کولر خیلی قوی تهیه کنید و یا پردازنده را Delid کنید. به عبارت دیگر، پردازنده های ضریب باز نسل نهمی اینتل را (به غیر از 9900K) می توانید با یک کولر متوسط هم اورکلاک, کنید و لازم نیست هزینه زیادی برای کولر بدهید. دومین ویژگی مهم، ترکیب همزمان افزایش تعداد هسته ها، افزایش فرکانس هسته ها و افزایش قدرت IMC برای پشتیبانی از رمهای فرکانس بالا بوده است که این سه با هم، به معنای افزایش قدرت پردازش است.

<strong>بررسی</strong>, مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

پرچمدار نسل نهمی پردازنده های کافی لیک ریفرش اینتل Core i9 9900KS است، که خصوصیات برجسته ای در میان دیگر پردازنده ها دارد. این پردازنده مجهز به 8 هسته و 16 رشته پردازشی است که حداکثر فرکانس آن در حالت Boost به 5 گیگاهرتز برای هر 8 هسته می رسد. پس از آن، در رده دوم، پردازنده Core i9 9900K بهترین و قوی ترین پردازنده نسل نهم کافی لیک ریفرش است. این پردازنده مجهز به 8 هسته و 16 رشته پردازشی است که با فرکانس پایه 3.6 گیگاهرتزی، به حداکثر سرعت 5 گیگاهرتز برای 2 هسته می رسد. امروز هم با همین پردازنده مادربرد Apex را بررسی, خواهیم کرد.

<strong>بررسی</strong>, مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مهمترین خصوصیت چیپ Z390 برخورداری از اتصال شبکه بی سیم 802.11AC با پهنای باند 1.73 گیگابیتی است که اینتل این فن آوری را در زمستان 2017، تقریبا سه ماه پس از ارائه کافی لیک به بازار عرضه کرد. در تیزر ویدیویی که در وبسایت اینتل موجود است، ترکیب کارت وایرلس Wireless-AC 9560 را با پردازنده های نسل هشتم تبلیغ می کند، گویی که در ابتدا قرار بود همزمان با هم عرضه شوند. و حال ترکیب این کارت وایرلس را با نسل نهم پردازنده های اینتل بر روی چیپست Z390 داریم. ناگفته نماند بلوتوث نسخه پنجم نیز داخل این کارت وایرلس به صورت مجتمع وجود دارد که نسبت به نسل پیش از خود دارای برد و پهنای باند بهتری است. البته همیشه چیپ های وایرلس Qualcomm بهتر از Intel بوده، و چیپ های اینتل بهتر از Realtek، به شخصه خوشحالتر می شدم اگر مادربرد های Z390 مجهز به چیپ وایرلس کوالکام می بود تا اینتل، اما به هر صورت اینتل از روز اول به دنبال انحصار مطلق در کلیه ارتباطات موجود بر روی مادربرد های خود بوده است و تمام تلاشش را نیز در این ارتباط می کند تا به آن برسد.

دیگر تفاوت عمده مادربرد های Z390 نسبت به نسل پیش از خود، استفاده از مدار VRM قوی تر برای اورکلاک, بهتر و بیشتر پردازنده است، بخصوص پردازنده Core i9 9900K که در حالت دیفالت دارای TDP 95W و در اورکلاک, واتیج مصرفی آن به بیش از 140W هم می رسد.

و تفاوت پایانی، یک جفت اتصال USB 3.1 Gen. 2 منشعب از چیپست را نیز شاهد هستیم، اتصالی که در مادربرد های Z370 از طریق یک کنترلر ثانویه امکانپذیر می شد. هنوز متاسفانه آنطور که باید تعداد قطعاتی که بتوانند از پهنای باند USB 3.1 Gen.2 استفاده کنند بسیار محدود است.

معرفی محصول

شرکت Asus بیش از 17 مادربرد مجهز به چیپ Z390 را وارد بازار کرده است. تقریبا به غیر از اضافه شدن اتصال وایرلس گیگابیتی و بلوتوث نسخه پنج، مابقی مشخصه های مهم این مادربرد ها با مادربرد های Z370 یکی است، ولی ایسوس دو سه مورد ریز فنی هم به آنها اضافه کرده است که جلوتر در بخش نرم افزاری به آن موارد اشاره خواهیم کرد. ایسوس برای همه ی این مادربرد ها Header مخصوص نصب واترکولر All in One اختصاص داده است تا ضمن برق رسانی کافی و با ثبات به پمپ، امکان کنترل آن از طریق نرم افزار FanXpert 4 فراهم شود. تمام این مادربرد ها مجهز به حداقل دو درگاه M.2 برای نصب SSD های NVMe هستند.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مادربرد Asus Z390 ROG Maximus XI Apex مادربردی رده بالاست که با برچسب قیمت 400 دلاری، احتمالا در صورت موجودی حدود 7 میلیون تومان در بازار ایران قیمت خواهد داشت.

نمای بیرونی و بسته بندی

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

جعبه مادربرد به مانند دیگر برادران ROG، قرمز و مشکی و بسیار با ابهت و بزرگ، و همچنین سنگین وزن در نظر گرفته شده است. در مورد اطلاعات روی جعبه می توان به پشتیبانی از SLI و Crossfire، پشتیبانی از فن آوری Aura Sync اشاره کرد.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در پشت جعبه، به امکاناتی ویژه ای نظیر ماژول ROG DIMM2، 2 خروجی برای LED RGB، و کارت شبکه وایرلس اینتل  اشاره شده است.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

اقلام داخل جعبه شامل 4 عدد کابل SATA 6G، دفترچه راهنما، پل SLI، رایزر Q-Connector مخصوص اتصالات Header کیس، برچسب های تبلیغاتی ROG همسایز برچسب های مشابه نسل Z370، پد زیر لیوانی ROG، یک کابل افزاینده طول ARGB، آنتن وایرلس Intel AC، کارت ROG DIMM II، آنتن وایرلس و بج ROG می باشد.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مهمترین اکسسوری همراه مادربرد ماژول ROG DIMM 2 است. این ماژول به نسبت نسل قبل از خود، مجهز به دو سینک خنک کننده Passive سراسری شده است. کارت ROG DIMM 2 می تواند 2 عدد SSD M.2 را در خود جای می دهد و به مانند رم به صورت عمودی داخل اسلات ROG DIMM 2 قرار می گیرد.

طراحی و امکانات سخت افزاری

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مادربرد اپکس Z370 در ابعاد E-ATX ساخته شده بود که باعث عدم پشتیبانی در بسیاری از کیس ها شد و نتیجه آن عدم اقبال کاربران بود؛ ایسوس اما این بار اپکس Z390 را در ابعاد استاندارد ATX تولید کرده است تا با حداکثر سازگاری با کیس ها مورد توجه طیف وسیعتری از کاربران قرار گیرد.

وسعت کمتر برد، باعث شده است ایسوس تمامی بخش ها را به صورت فشرده در کنار هم در سطح PCB قرار دهد. فی الواقع هیچ جای خالی را نمی توان در سطح PCB آن پیدا کرد. سراسر این مادربرد پر از امکانات وسیع و ویژگی های خاص برای اورکلاک,ینگ حرفه ای است. از لحاظ ظاهری، مادربرد Z390 اپکس بسیار شبیه مادربرد های ماکسیموس Z370 ایسوس است و طراحی قابل قبولی دارد. سینک ها جلوه خوبی دارند اما در کنار هم پرسونالیتی خاصی را برای بیننده تدایی نمی کنند.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در پشت مادربرد اپکس Z390، ما 2 تغییر عمده نسبت به اپکس Z370 مشاهده کردیم. این تغییرات، یکی منفی و دیگری مثبت است. اول اینکه دیگر هیچ خبری از 23 عدد LED RGB که در زیر مادربرد کار شده بود نیست. اپکس Z390 نسبت به Z370، از نظر RGB بسیار آب رفته است و به طور مشخص ایسوس مراسم رقص نور زیر مادربرد را بسیار ساده برگزار کرده است.

تفاوت دوم اما مثبت است، ایسوس دو سینک خنک کننده را در پشت برد برای خنک سازی چیپ های بخش VRM به کار گرفته است که در نسل قبلی خبری از آن نبود.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در بخش فوقانی، از چپ به راست، مهمترین بخش ها شامل ورودی دوگانه برق پردازنده، شامل یک جفت سوکت 8 پین می شود. این ورودی ها برای ثبات بیشتر پردازنده 9900K در هنگام اورکلاک, در نظر گرفته شده است. در سمت چپ سوکت دوم 8 پین، و در سمت چپ دیباگر، دو عدد هدر فن سفید رنگ وجود  دارد که مخصوص اتصال فن بدون کنترل گردش یا PWM است. در هنگام اورکلاک, با تجهیزات حرفه ای LN2 شما نیاز به چند فن دارید که دائم بر روی برد جریان هوا ایجاد کنند تا از تجمیع رطوبت جلوگیری کنند. از این جهت ایسوس چند عدد هدر فن سفید رنگ در این برد استفاده کرده است که قدرت کنترل PWM ندارند و صرفا با اتصال فن به آنها، یک فن با حداکثر سرعت کار خواهد کرد.

در بخش فوقانی سه عدد هدر 4 پین فن PWM نیز به رنگ مشکی حضور دارند. دو عدد از آنها در سمت چپ CPU FAN و CPT OPT هستند مخصوص اتصال فن های ایرکولر یا فنهای رادیاتور، و یک عدد در سمت راست، مخصوص اتصال پمپ واترکولر است.

یک خروجی RGB 5050 نیز در بخش فوقانی حضور دارد. در بخش هایی از روی مادربرد LED RGB به کار رفته است که ایسوس با به کار گذاشتن یکسری جامپر، امکان خاموش سازی همه ی RGB ها را به کاربر داده است. دو عدد جامپر، یکی زیر هدر فن سفید رنگ سمت چپ، و یکی زیر دیباگر قرار دارد که وظیفه قطع کردن RGB روی برد را بر عهده دارند. بخش I/O پنل مجهز به گارد محافظ است و نوشته ی Apex بر روی آن مجهز به LED RGB است که در تاریکی نور محوی از خود ساطع می کند

 بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

این مادربرد مجهز به 2 اسلات رم DDR4 است که از فرکانس کاری بالای 4800 مگاهرتز و حجم 64 گیگابایت (دو ماژول 32 گیگابایتی) را پشتیبانی می کند. لبه ی سمت چپ مادربرد یکی از شلوغ ترین بخش های آن به شمار می رود. به غیر از اسلات DIMM 2 مخصوص اتصال کارت ROG DIMM 2، میلیمتر به میلیمتر این بخش پر از چیپ و کلید برای تنظیمات اضافی است قریب به اتفاق آنها در زمان اورکلاک, به کار می آید.

در گوشه ی تصویر از سمت راست، نمایشگر دیباگر، دکمه ی MemOK نسل دوم، چراغ های کنترل وضعیت Q-LED، دکمه های Power و Reset قرار دارد. در تصویر بالا، در سمت راست سوکت 24 پین بخش ProbeIt قرار دارد که می توان ولتاژ های بخش های حساس برای اورکلاک را به صورت مستقیم مورد پایش و سنجش قرار داد. در سمت چپ تصویر نیز یک درگاه اتصال USB 3.1 Type C قرار دارد.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

اما به مهمترین بخش این مادربرد، قسمت مدار تغذیه VRM پردازنده می رسیم. مدیریت اصلی مدار رگلاتوری تغذیه این مادربرد بر عهده چیپ کنترلر DIGI+ VRM ASP1405 می باشد.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

این چیپ کنترلر PWM احتمالا چیپ ریبرند شده IR35201 ساخت شرکت International Rectifier است. که مدیریت مدار تغذیه های 8 فازی دو کاناله را می تواند بر عهده داشته باشد. مهندسان طراح مدار تغذیه ایسوس این کنترلر را در ترکیب با دو ردیف 8 تایی (در مجموع 16 فاز) در این مادربرد مورد استفاده قرار داده اند.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مشخصات کنترلر PWM مدل IR35201 را در دیتا شیت فوق مشاهده می کنید. در اغلب مادربرد ها بخش مدار تغذیه بدین صورت طراحی می شود که در ابتدا نیروی مورد نیاز پردازنده از طریق چیپ PWM کنترلر به سمت ماسفت درایور ها (فازها) هدایت می شوند، سپس یکسری ماسفت High Side و Low Side برق ورودی را تنظیم کرده و به سمت چوک ها و خازن ها هدایت می کند تا در نهایت به پردازنده برسد. اما در مادربرد Asus ROG Maximus XI Apex به دلیل استفاده از ماسفت های PowlRstage ساخت شرکت International Rectifier، بخش بزرگی از این مدار درون ماسفت تجمیع شده است. ماسفت های PowlRstage یک درایور و همچنین ماسفت های High Side و Low Side را درون خود به صورت متجمع در  کنار چیپ دارند و از این جهت ساختار آنها بسیار مدرن تر و عملکردی بسیار بهینه تر دارند.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مادربرد Asus ROG Maximus XI Apex مجهز به تعداد 16 عدد از این نوع ماسفت های پیشرفته است که دور تا دور پردازنده را احاطه کرده اند. این فازهای قدرتمند وظیفه رگلاتوری برق ورودی را بر عهده دارند. این ماسفت ها با پارت نامبر IR3555 هر کدام می توانند به تنهایی 60 آمپر خروجی داشته باشند، که توانی بسیار فراتر از توان مورد نیاز پردازنده Core i9 9900K است.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مشخصات این ماسفت  ها را می توانید در دیتا شیت آن ملاحظه کنید. مدار VRM در این مادربرد طوری طراحی شده است که فازها به صورت جفت جفت وارد عمل شده و عملیات انتقال قدرت را به پردازنده به صورت تیمی انجام می دهند تا ثبات و قدرت بالاتری برای پردازنده فراهم کنند.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

 16 عدد از چوک های آشنای Microfine Alloy به تعداد برابر با فازها در مدار VRM حضور دارند. این چوک ها (مکعب مربع های داخل تصویر) از گرانول های کوچکتر و فشرده تر ساخته شده اند و سه برابر چوک های معمولی عملکردی بهینه تر دارند. این درحالی است که گرمای تولید شده توسط آنها 30 درصد کمتر از چوک های معمولی به کار رفته در مادربرد های رده پایین است. خازن های 10K مشکی ژاپنی بخش پایانی مدار VRM است که طول عمری بالای 10 هزار ساعت دارند که به نسبت خازن های معمولی 2K دوام آنها پنج برابر بیشتر است. البته 10 هزار ساعت طول عمر این خازن ها در شرایط دمای 105 درجه سانتی گراد به صورت مداوم است که هرگز چنین شرایط سختی اتفاق نخواهد افتاد.

مادربرد Asus ROG Maximus XI Apex به لطف این مدار تغذیه بی نظیر، می تواند توانایی فوق العاده ای را در اورکلاک از خود نشان دهد که جلوتر در بخش بررسی به آن می پردازیم.

نکته ریزی که باید در اینجا توجه داشت، فقدان مدار تغذیه مخصوص گرافیک مجتمع پردازنده است!! در حقیقت مادربرد Z390 Apex، بر خلاف مدلهای گذشته، فاقد پشتیبانی از گرافیک مجتمع است. احتمالا به دلیل اینکه در هنگام اورکلاک پردازنده، بایستی گرافیک مجتمع را غیر فعال کرد، طراحان ایسوس یک گام فراتر رفته، و بخش گرافیک مجتمع را در این مادربرد به کل منحل کردند. در بخش نتیجه گیری بیشتر به این موضوع می پردازیم.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

سینک های خنک کننده بخش VRM بسیار فشرده و با کیفیت ساخته شده اند، همچنین یک عدد لوله مسی خنک کننده دو سینک مدار تغذیه را به هم متصل می کند تا عملیات خنک سازی به صورت همگن و یکسان صورت پذیرد.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در این تصویر که از لبه سمت چپ مادربرد گرفته شده است، یک سوکت اتصال USB 3.0 فرانت پنل و 6 درگاه SATA III نمایان است.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در سمت چپ درگاه های ساتا، سه کلید مخصوص حالت توقف (Pause)، Slow Mode، و کلید Reserved قرار دارد. بعد از آن جامپر قطع و وصل کردن حالت LN2 Mode، و سپس اتصالات سفید رنگ اختصاصی واترکولینگ های مدار باز مانند Flow in/out/flow meter، و دکمه ی مینیاتوری ریز که در زیر اتصالات مدیریت واترکولینگ حضور دارد که برای انتخاب بایوس دوگانه ی مادربرد است که به وسیله آن می توانید از بایوس اول و یا دوم بر روی این مادربرد استفاده کنید. این ویژگی یکی از بهترین امکاناتی است که ایسوس برای Apex در نظر گرفته است. بنابراین، این مادربرد از دوبایوس بهره می رود که در هنگام اورکلاک بسیار کاربردی است.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در لبه پایین مادربرد، کلکسیونی از اتصالات حضور دارند، از چپ به راست بخش اتصالات فرانت پنل کیس، هدر مخصوص سنسور دماسنج (ترمیستور) سوکت سفید برای اتصال فن با چرخش دائمی، سه عدد هدر 4 پین PWM فن، یک سوکت دیگر برای USB 3.0 مخصوص فرانت پنل کیس، مجموع 4 درگاه USB 2.0، یک عدد اتصال مخصوص Node که در آینده مورد استفاده قرار خواهد گرفت. شبیه ROG-EXT خواهد بود که به کمک آن می توانید برخی تجهیزات ثانویه مثل پاور یا کیس را به مادربرد متصل کنید. اتصال نورپردازی ARGB، یک سوکت مولکس برای کمک به افزایش ولتاژ در هنگام استفاده از دو کارت گرافیک، و در آخر اتصال HD Audio فرانت پنل کیس.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

در مورد اتصالا PCIE، تنها فقط یک اتصال PCIE X1 داریم که مابین دو اسلات اول و دوم گرافیک قرار دارد.

سه اسلات PCIE X16 داریم که دو عدد بالایی منشعب از پردازنده است و این دو اسلات در صورت اشغال کارت گرافیک به صورت X8-X8 کار  می کنند. هر دو مجهز به گارد Safe Slot هستند. این فن آوری با استحکام بخشی به پایه اسلات گرافیک، دوام و عمر آن را افزایش می دهد و در عین حال، از مادربرد و کارت گرافیک در درازمدت، بخصوص در صورت استفاده از کارت گرافیک های سنگین، محافظت خواهد کرد.

اسلات پایینی PCIE منشعب از چیپست است و اگر SSD PCIE دارید مثل PLEXTOR PX-512M9PeY که به صورت Add In Card می باشد، می توانید آن را به این اسلات متصل کنید.

ایسوس در بخش صوتی Apex چندان جالب عمل نکرده و از همان کارت صدایی استفاده شده که در محصولات پایین رده مانند TUF و PRIME بهره برده است. مبدل صوتی SupremeFX S1220A بد نیست، اما عالی هم نیست، متاسفانه Apex ضعیفترین کارت صدا را در میان Maximus ها دارد ولی همین کارت صدا از پس وظایفش به خوبی بر می آید. آمپلیفایر های دوگانه برای خروجی های جلو و عقب کیس در کنار خازن های نیچیکون ژاپنی و استفاده از لایه های مجزا برای کانال های صدای چپ و راست از دیگر ویژگی های بخش صوتی مادربرد به شمار می رود.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

پنل پشتی مادربرد از نوع ثابت است و شامل خروجی های صوتی 7.1 کاناله مجهز به روکش طلا، خروجی Optical صوتی، دو درگاه اتصال آنتن SMA برای چیپ وایرلس Wireless-AC 9560 و بلوتوث نسخه پنج، چهار درگاه USB 3.1 Gen.2 شامل سه پورت Type A و یک پورت Type C، شش درگاه USB 3.1 Gen.1، در کنار دکمه های Clear CMOS و Flash Bios می شود. این مادربرد مجهز به یک درگاه LAN گیگابیتی منشعب از چیپ Intel i219v PHYS می باشد. نکته جالب حضور درگاه های منسوخ شده PS2 برای موس و کیبرد است که به هنگام اورکلاک های سنگین بسیار کاربردی است.

بایوس و نرم افزارهای جانبی

در مورد دیگر نرم افزار های جانبی، شامل بخش جدید AI Optimization و نرم افزار پر حاشیه Asus Armoury Crate در مقاله بررسی مادربرد Asus Z390 ROG Strix E توضیح کامل داده شده است که لطفا به بخش نرم افزار های جانبی در متن آن بررسی مراجعه شود.

معرفی سیستم تست

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

قطعهمشخصات
پردازنده INTEL CORE i9 9900Kموضوع بررسی
مادربرد ASUS Z390 MAXIMUS XI APEXموضوع بررسی
کارت گرافیک GIGABYTE RTX 2060 GAMING OC PROاین اولین RTX2060 مورد تست در لابراتوار سخت افزار است که پس از بررسی متوجه شدیم به دلیل قدرت خوب و اورکلاک پذیری بالای آن، بی تردید با یکی از بهترین RTX2060 های دنیا مواجه هستیم که می توان سرعت حافظه آن را تا 16Gbps افزایش داد و فرکانس GPU آن را تا 2130 مگاهرتز بالا برد. این پتانسیل بالای اورکلاک در دیگر 2060 ها کمتر دیده شده است. نویز فوق العاده پایین فنهای آن، و خنکی عملکردش به واسطه کولر قدرتمندی که گیگابایت برای این کارت استفاده کرده است، بی نظیر است. این کارت از طرف دفتر محترم شرکت گیگابایت برای سیستم تست سخت افزار ارسال گردیده است که از ایشان سپاسگذاریم. 
حافظه G.SKILL TRIDENT Z 3600 CL 16 2X8Gاین سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است.
درایو ذخیره سازی ADATA XPG SX8200 Pro 256Gاس اس دی ADATA XPG SX8200 Pro 256G با سرعت بسیار بالا مجهز به پروتکل  NVME 1.3 است و به درگاه M.2 متصل می شود. سرعت خواندن و نوشتن متوالی این SSD به ترتیب 3500MB و 1200MB است. سرعت خواندن و نوشتن اتفاقی آن برابر 220K IOPS و 290K IOPS است. شرکت ADATA از حافظه Micron 64-layer 3D TLC NAND در این درایو بهره برده است. این درایو از طریق شرکت محترم آونگ در اختیار سیستم تست سخت افزار قرار گرفته است.
درایو ذخیره سازی SAMSUNG 860 EVO 250Gاس اس دی مورد استفاده برای تست درگاه SATA III، آخرین نسل از درایو های خانواده EVO سامسونگ است که به لطف کنترلر قدرتمند MJX، و حافظه های 3D TLC NAND، و کش DDR4، حداکثر سرعت خواندن و نوشتن متوالی 550MB و 520MB را در اختیار سیستم قرار می دهد. سرعت خواندن و نوشتن اتفاقی بر روی این درایو به ترتیب 98K IOPS و 90K IOPS می باشد.
خنک کننده  GREEN GLACIER 360-EVOاین قویترین واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران به شمار می رود. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به LED های قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
منبع تغذیه GREEN 1050W GP1050B-OCDG

این منبع تغذیه فول ماژولار، نسل سوم پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است که از یک ریل پرقدرت 12 ولت بهره می برد. سری OCDG به ترانسفورماتورهای پر بازده با سیم‌های از نوع تخت Flat Wire مجهز شده‌اند. پاور 1050W مجهز به دو خازن 680uF (1360uF)  فوق‌العاده با کیفیت سری MXH ساخت کمپانی ژاپنی Rubycon است. مدیریت و کنترل برخط تمامی پارامترهای منابع تغذیه سری OCDG  توسط یک میکروکنترلر اختصاصی انجام می‌شود. این کنترل دیجیتال در نهایت باعث بهبود واکنش گذرا ولتاژهای خروجی، افزایش بازدهی مصرف انرژی، کاهش ریپل و نویز و تثبیت هر چه بیشتر سطح ولتاژ شاخه‌های خروجی می‌شود. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.

خمیر سیلیکون GREEN GT-4 PREMIUMبرای تست پردازنده از خمیر سیلیکن جدید گرین GT-4 Premium استفاده کردیم. این خمیر سیلیکن با ضریب انتقال حرارت  5.0W/m.K، قابلیت استفاده در پردازنده و کارت گرافیک را در دامنه دمایی منفی 40 تا 240 درجه سانتی گراد، داراست. شرکت گرین با  فرمولاسیون جدید و استفاده از مواد با کیفیت این خمیر سیلیکن را برای استفاده های حرفه ای تولید کرده، و آن را در اختیار آزمایشگاه تست مجله سخت افزار قرار داده است که از ایشان سپاسگذاریم. به لطف این خمیر خوب توانستیم پردازنده ی 9900K را تا 5 گیگاهرتز به صورت استیبل اورکلاک کنیم.
هاب USB 3 ORICO MH4PUاین هاب بسیار زیبا برای انتقال اتصالات پشت مادربرد به سطح جلوی کیس Open Frame سیستم تست مورد استفاده قرار گرفته است و آن را شرکت چهارفصل در اختیار سیستم تست سخت افزار قرار داده است که از ایشان سپاسگذاریم.
کیس گرین

SUNBEAM UV BLUE ACRYLIC TECH STATION

کیس GREEN OC STATION یکی از بهترین کیس های Open Frame برای تست قطعات الکترونیکی است که شرکت محترم سیاره سبز گرین آن را در اختیار مجموعه سخت افزار قرار داده است، این کیس خوش ساخت و زیبا از کلیه مادربرد های سایز ATX پشتیبانی می کند و می توان از آن در تست های سخت افزاری بهره برد. این کیس توسط بچه های سخت افزار با روکش فیبر کربن ماد شده است و ستاره ی درخشان کلیه تست ها و بررسی های لابراتوار سخت افزار به شمار می رود. از شرکت سیاره سبز - گرین - برای در اختیار قرار دادن این کیس سپاسگذاریم.

بررسی کارایی (CPUID)

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

کمابیش با پردازنده Core i9 9900K آشنا هستید، این اولین پردازنده ساخت اینتل در سطح Mainstream است که دارای 8 هسته واقعی و 16 رشته پردازشی است. حداکثر فرکانس آن در حالت Boost به 5 گیگاهرتز برای 2 هسته می رسد. ست کردن هر 8 هسته در فرکانس 5 گیگاهرتز کاری بسیاری دشوار است، عموما نه برای مادربرد، بلکه برای کولر، که بتواند 9900K را خنک کند. در مورد مادربرد باید اذعان داشت که 9900K در هنگام اورکلاک بیش از 140 وات مصرف دارد، از این رو می بایستی مادربرد از VRM قدرتمندی برخوردار باشد تا بتواند این مقدار توان را به صورت با ثبات، مداوم، و به اندازه به پردازنده تزریق کند.

پردازنده 9900K مورد بررسی خوشبختانه از امکان اورکلاک بالایی برخوردار بود و ما توانستیم نه تنها تا 5 گیگاهرتز برای هر 8 هسته، بلکه تا 5.3 گیگاهرتز هم آن را اورکلاک کنیم، متاسفانه واترکولر ما نتوانست در فرکانس 5.3 به اندازه کافی 9900K را خنک کند. در نتیجه، با توجه به محدودیت کولر ما، حداکثر فرکانسی که با 9900K توانستیم به همراه این مادربرد تست ها را پاس کنیم، 5.1 گیگاهرتز برای هر 8 هسته بود که نتیجه بسیار فوق العاده ای محسوب می شود.

برای تست این مادربرد، یک بار کلیه تست ها را به صورت پیش فرض گرفته و ثبت کردیم و بار دوم کلیه تست ها را در حالت اورکلاک شده پردازنده گرفته و ثبت کردیم. برای اورکلاک تنها به افزایش ضریب پردازنده اکتفا کردیم و تمام هسته ها را نیز به صورت Sync یا همسان شده در یک فرکانس ثابت قرار دادیم.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

میزان دمای ثبت شده 9900K به صورت اورکلاک شده تا 5.1 گیگاهرتز در تصویر فوق از Core Temp ثبت شده است که حداکثر دمای حالت بیکاری آن 34 درجه و حداکثر دمای آن در حالت لود 93 درجه سانتیگراد می باشد.

حال به سراغ تست ها و بنچ مارکها می رویم تا امتیازات مادربرد ROG Maximus XI Apex را ثبت کنیم.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

از جداول مشخص است که صدر قریب به اتفاق بنچمارکهای ما توسط این مادربرد اشغال شد، و ناگفته نماند ما با هیچ مادربرد دیگری نتوانستیم به فرکانس 5.1 گیگاهرتز برای 9900K برسیم. این یک واقعیت است که مادربرد Z390 کارش را در اورکلاک بلد است، صد البته ما اورکلاک در سطح متوسط انجام دادیم با وسایل عادی، اگر یک اورکلاک حرفه ای باشید، رکورد های بسیار بسیار بالاتری را زیر LN2 با این مادربرد می توانید ثبت کنید.

برای درک بهتر این امتیازات شما را به خواندن توضیحات هر برنامه در این مقاله دعوت می کنم.

نتیجه گیری

ابتدا در رابطه با بنچمارکها به ذکر این نکته بسنده می کنم که در تست ها به صورت پیش فرض (بدون اورکلاک) این مادربرد بهترین نبود اما، به هنگام اورکلاک، این بهترین مادربردی بود که تا به حال آن را بررسی کرده ایم. مادربرد Asus Z390 Maximus XI Apex از خیلی جهات مادربرد خاص پسندان است. این مادربرد پر از امکانات ویژه اورکلاک سنگین است، برای مثال ما به راحتی و بدون افزایش ولتاژ توانستیم رمهای 3600 cl16 سیستم تست را با فرکانس 4500 cl19 بوت کرده و تمامی تست ها را پاس کنیم. در مورد پردازنده بد قلق 9900K هم باید اذعان داشت که با این مادربرد مثل آب خوردن اورکلاک شد.

پس به دوستان اورکلاکر و علاقمندان آن، پیشنهاد می کنیم خرید این مادربرد را در اولویت قرار دهند. فقط بحث اورکلاک مطرح نیست، این مادربرد امکانات بی نظیری مانند امکان اتصال دو پمپ واتر کولر، یک خروجی چهارپین LED RGB، یک خروجی سه پین LED ARGB، مجموع 4 درگاه USB 2.0 اینترنال برای کیس، مجموع 10 درگاه USB 3.0، تعداد 5 درگاه USB 3.1 Gen.2، تعداد 6 پورت ساتا، مجموع 7 عدد هدر مخصوص کنترل فن PWM/DC، 3 هدر فن 4 پین بدون امکان کنترل سرعت، دکمه های اخصاصی Power، Reset، Safe Boot، Retry، تغییر بایوس و جامپر Slow Mode وLN2 Mode، وجود نقاط حسگر Probelt برای سنجش ولتاژ نقاط مختلف در جلوی سوکت 24 پین، اتصالات اختصاصی واترکولینگ مانند Flow in/out/flow meter، یک سنسور سنجش دما، و کارت ROG DIMM 2 دارد.

مهمترین انتقاد ما به این مادربرد حذف خروجی تصویر از گرافیک مجتمع پردازنده است و این موضوع که چیپ صدای آن می توانست به مانند دیگر برادران قدرتمند ماکسیموس، از نوع بهتر 1220 باشد، و نه 1220A. اما به هر جهت این مادربرد مخصوص اورکلاک است و اگر چه طراحی بصری آن چندان جذاب نیست و حذف بخش های RGB آن نسبت به نسل قبل، از ابهت آن کاسته است، اما کیفیت ساخت آن و قطعات پیشرفته ی که در آن به کار رفته، علی الخصوص بخش رگلاتوری فوق العاده حرفه ای و قدرتمند آن که می تواند 9900K را به بالاترین درجات ممکن اورکلاک کند، باعث می شود که ما نیز خرید آن را توصیه کنیم؛ صد البته در صورت تمکن مالی، این مادربرد می تواند کلیه نیاز های حرفه ای، ائم از اورکلاکینگ، گیمینگ، و رندرینگ را برآورده سازد. با توجه به اینکه نام این مادربرد در صدر بیش از 90 درصد تست های لابراتوار سخت افزار ثبت گردید، بی درنگ سایت سخت افزار نشان بالاترین کارایی را به آن اهدا می کند.

بررسی مادربرد ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI APEX

مادربرد Asus Z390 ROG Maximus XI Apex در حال حاضر به قیمت جهانی 400 دلار عرضه می شود که احتمالا در صورت موجود شدن در بازار ایران، قیمتی بین 6 تا 7 میلیون تومان خواهد داشت.

{REVIEW} label=امتیاز; decimal=1; max=10; راندمان=10; امکانات=8.9; بایوس=9.9; اورکلاک و کولینگ=9.9; طراحی=8.5; نرم افزار=9.5; کیفیت ساخت=9.1; ارزش خرید=8.8; {/REVIEW}

سخت افزار...
ما را در سایت سخت افزار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان sakhtafzarmag بازدید : 161 تاريخ : شنبه 9 آذر 1398 ساعت: 15:00

خبرنامه